Skip to content

Költészet napja

Költészet napi

szavalóverseny

 

A magyar költészet napja minden év április 11-én, József Attila születésnapján van 1964 óta Magyarországon. Ez a nap a magyar költészet és irodalom emlékére szolgál, megünnepli a klasszikus és kortárs költők munkáját, és összehozza az irodalom szerelmeseit országszerte.

A magyar költészet napját különleges eseményekkel, könyvbemutatókkal, irodalmi előadásokkal, versfelolvasásokkal, szavalóversenyekkel és egyéb irodalmi rendezvényekkel ünneplik az ország különböző részein. Az események célja, hogy felhívják a figyelmet a költészet személyiségformáló erejére, fontosságára az emberi életben, a magyar nyelv és kultúra gazdagságára.

Az ünnep alkalmat kínál arra is, hogy az emberek megismerjék és felfedezzék a magyar költészet sokszínűségét és gazdagságát, valamint hogy tisztelegjenek azok előtt a költők előtt, akik jelentős hatással voltak a magyar irodalomra és kultúrára. Összességében a magyar költészet napja egy olyan esemény, amely összehozza az irodalom iránt érdeklődőket, ünnepli a magyar költészetet és költőket, és hozzájárul a magyar irodalom és kultúra értékeinek megőrzéséhez és népszerűsítéséhez.

Iskolánkban is több évtizedes hagyománnyá vált, hogy ehhez a naphoz kötődően szavalóversenyt rendezünk a felső tagozatos diákoknak. Nagy örömünkre, már több éve, csatlakoztak ehhez a rendezvényhez a lovasberényi intézményegységünk tanulói is. Az idei tanévben április 12-én került sor a rendezvény megtartására a helyi művelődési házban. A szavalóversenyre 10 lovasberényi és 16 vértesacsai tanuló készült fel. A háromtagú értékelő bizottság, „zsűri”, az 5-6. évfolyam és a 7-8. évfolyam tanulóit külön értékelte. A zsűri elnöke Horváthné Elbert Mária, iskolánk könyvtárosa volt, Knausz Andrea óvodavezető és Hompó Katalin tanárnő a zsűri további két tagja.

ELÉRT HELYEZÉSEK

5-6. évfolyam

I. helyezett
Simon Sára 5. o. Lovasberény

II. helyezett
Turanitz Bence 5.o. Lovasberény

III. helyezett (megosztva)
Bereczki Richárd 6.o. Lovasberény és Pöltl Babett 6.o. Vértesacsa

7-8. évfolyam

I. helyezett (megosztva)
Őrszigety Dorottya 7.o. Lovasberény és Radovics Panna 8.o. Vértesacsa

II. helyezett
Einvachter Dávid 7.o. Vértesacsa

III. helyezés
Magyar Blanka 7.o. Lovasberény